Cum să ne ferim de West Nile?

Virusul West Nile continua sa faca victime. S-au imbolnavir 22 de oameni, iar 6 si-au si pierdut viata. Medicii avertizeaza populatia sa fie atenta, pentru ca aceasta boala este transmisa prin intepaturile de tantar. Doctorii mai spun ca nu exista riscul ca virusul sa fie luat prin contact direct, de la o persoana la alta.

In aceasta perioada, tantarii sunt din ce in ce mai agresivi, iar medicii ne sfatuiesc sa evitam cat putem intepaturile, pentru ca aceste insecte sunt vectori de transmitere a virusului West Nile. Multi dintre cei afectati scapa chiar fara simptime, insa sunt cazuri in care pot aparea manifestari de severitate medie sau foarte puternice.

In 90% din cazuri, bolnavii nu prezinta simptome.

Pe de alta parte, manifestatile pot fi diverse: de la cele asemanatoare unei simple raceli pana la semne de meningo-encefalita. In cazul manifestarilor de severitate medie, care afecteaza unul din 5 bolnavi, pot sa apara febra, cefalee, greturi, varsaturi, dureri musculare si articulare, urticaria, iar starea pacientului se imbunatateste dupa 7-10 zile, chiar in absenta unui tratament.

Insa sunt 4 semne de alarma care impun prezentarea de urgenta la medic: febra ridicata insotita de dureri de cap intense, varsaturi, stare generala alterata si sensibilitate crescuta la lumina, toate aparute la cel mult o saptamanana dupa intepatura de tantar. Grav este faptul ca 1 din 150 de persoane infectate cu virusul West Nile dezvolta simptome severe de boala.

Simptomele pot persista pe perioada mai multor saptamani, iar efectele neurologice pot fi permanente. Riscul de imbolnavire severa si deces este mai mare pentru persoanele de peste 50 de ani sau cu deficiente imune.