Laureat al premiului Nobel, la taifas cu cititorii

Teatrul National Vasile Alecsandri a gazduit astazi, 5 octombrie, o intalnire a unui reputat scriitor cu cititorii. Evenimentul a avut loc in cadrul Festivalului International de Literatura si Traducere Iasi (FILIT), aflat la a 5-a editie.

Aflat pentru prima data in Romania si la Iasi, Gao Xinjian a obtinut premiul Nobel pentru Literatura in anul 2000. A locuit in China intre anii 1940 si 1987. La inceputul anilor ’80, dramaturgia sa a fost considerata prima incercare de teatru modernist, avand numeroase probleme din partea autoritatilor comuniste.

A plecat din tara sa in anul 1987 si s-a stabilit in Franta, unde a continuat sa scrie proza, poezie si teatru. Eforturile sale au fost incununate de succes in anul 2000, cand i-a fost decernat premiul Nobel.

Intalnirea cu el a fost asteptata cu emotie de catre cititori de toate varstele din Iasi.Cititorii veniti in numar mare la inalnirea cu reputatul scriitor au fost curiosi sa afle ce anume stie el despre literatura romana si cea europeana.

Referindu-se la Franta, Gao Xinjian se considera mai mult francez, avand in vedere ca locuieste in acaesta tara de 30 de ani. Si in ziua de astazi numele sau este cenzurat in China. Guvernul chinez, prin Ministerul de Externe, a criticat intreaga sa creatie. De aceea, el nu se va mai intoarce in China atat timp cat autoritatile comuniste vor fi la putere. In plus, cand a castigat premiul Nobel, presa chineza a spus ca un francez a primit acest premiu.

Printre cele mai cunoscute romane ale sale se numara “Moartea sufletului”, publicata in anul 1995, si “Cartea unui om singur” – un roman autobiografic, aparut in anul 2000.
La noi, au fost traduse volumele “O undita pentru bunicul meu”, si “Literatura si libertate”. Ambele au vazut lumina tiparului chiar anul acesta.

Festivalul International de Literatura si Traducere Iasi continua vineri, cu mai multe activitati culturale.
Elevi de la mai multe licee teoretice si colegii nationale din Iasi si din Pascani vor avea intalniri cu scriitori cunoscuti de la noi.
Si profesorii de liceu vor participa, la sediul Inspectoratului Scolar Judetean, la o dezbatere impreuna cu traducatori din limba romana.