TechFest a ajuns la Iași

Pasionații de tehnologie și inovație sunt așteptați în această săptămână la TechFest Iași: primul festival din Transilvania dedicat tehnologiei a ajuns în capitala Moldovei. Până duminică, organizatorii au pregătit o serie de evenimente care se adresează atât specialiștilor, cât și publicului larg. Printre acestea se numără conferințe cu invitați din țară și străinătate, demonstrații, o seară de jocuri și un hackathon, precum și o expoziție cu obiecte inteligente și tehnologii ale viitorului.

„Venim la Iași după două ediții de succes din acest an, la Timișoara și la Cluj-Napoca. Am observat cu atenție temele de interes pentru comunitățile tech din aceste două orașe și suntem curioși să vedem și preocupările ieșenilor în acest domeniu. Prin TechFest, urmărim coagularea comunității pasionaților de tehnologie și inovație din țara noastră și oferirea de oportunități de colaborare cu parteneri români și străini”, a declarat Cristian Dascălu, din partea organizatorilor TechFest, în cadrul conferinței de presă de prezentare a festivalului la Iași.

„Iaşiul este un centru academic şi tehnologic cu potenţial important, pe care un eveniment precum TechFest nu îl putea ocoli. Oraşul nostru devine tot mai atractiv pentru investiţiile în tehnologie, care sunt un motor pentru dezvoltare. Şi noi ne adaptăm businessul noilor tehnologii, iar TechFest este o sursă de inspiraţie pentru viitoare instrumente şi servicii pe care să le oferim clienţilor noştri.  În egală măsură, sprijinind TechFest, ne dorim să fim alături de Iaşi în demersul său de a deveni un pol al tehnologiei în România şi în această zonă a Europei”, a declarat Carmen Brebulet, Directorul Grupului Iaşi alBRD Groupe Société Générale, co-organizator TechFest.

Programul TechFest Iași începe cu o serie de evenimente dedicate comunității tehnologice, prin care se urmărește relaționarea pasionaților de acest domeniu cu industria. Astăzi, marți, de la ora 18, la The Grape (str. Gheorge Ghibănescu nr. 1A) se desfășoară un atelier de eficiență energetică susținut de ENERO, iar joi, de la ora 16, la FabLab (str. Rândunica corp TEX6, aripa de vest, etajul 2) are loc dezbaterea Romanian IT Open Dialog, cu invitați ai mediului IT din țară și din diaspora. Accesul este gratuit, pe bază de înscriere pe pagina evenimentului: http://iasi.techfest.ro/community-tech-events/.

În 15 și 16 noiembrie sunt conferințele TechJam, unde vorbitorii invitați sunt Ciprian Băcioiu, designer de jocuri, programator și fondatorul Bearded Giant Games; Stéphane Demicheli, marketing innovation manager, BRD Groupe Société Générale ; Cristian Ignat, fondatorul Canopy ; Alexandru Catrin, Lora Wan project manager la AdNet Telecom ; Andrei Toma, fondatorul Homepod. Prima zi este dedicată marketingului digital, iar cea de-a doua are ca teme Design Thinking și Internet of Things (IoT). Accesul este gratuit și necesită înscrierea pe site : http://iasi.techfest.ro/tech-jam/.

De vineri și până duminică, la Palas Mall se desfășoară ExpoTech, expoziția cu obiecte inteligente și tehnologii ale viitorului care a fost extrem de apreciată de vizitatorii TechFest de la Timișoara și Cluj-Napoca. Roboți, obiecte și gadget-uri inteligente, drone, aparatură de realitate virtuală și realitate augumentată, mașini electrice, imprimante 3D și multe altele vor putea fi văzute și testate în cadrul expoziției. Accesul este liber, iar cei care se înscriu pe site (aici : http://iasi.techfest.ro/expotech/) pot câștiga o dronă la tombola expoziției.

Vineri, 17 noiembrie, Hotelul Internațional găzduiește Demo Day /BarCamp, la care start-up-uri și echipe ce vor să dezvolte proiecte în domeniul tehnologiei au șansa să-și prezinte ideile în fața unor potențiali investitori.

Programatorii sunt așteptați sâmbătă și duminică la MegaHack, un hackathon de codare de 30 de ore, pe echipe și cu teme propuse de partenerii evenimentului și care oferă premii de 2.500 de euro. Înregistrarea pentru hackathon și programul detaliat sunt aici : http://iasi.techfest.ro/megahack/.

Sâmbătă seara, pasionații de jocuri pe calculator sunt așteptați la FabLab Iași la Gaming Night, eveniment unde au ocazia să testeze cele mai noi jocuri și să-și demonstreze talentul. Accesul este gratuit, iar înscrierea se face pe site : http://iasi.techfest.ro/gaming-night-iasi/.

TechFest 2017 a început la Timișoara, în octombrie, iar la începutul acestei luni s-a desfășurat la Cluj-Napoca ; Iașiul închide triada orașelor implicate în acest an.

Prima ediție TechFest a avut loc în noiembrie 2016 la Cluj-Napoca și a adus 3.200 de participanți la evenimentele adresate programatorilor, antreprenorilor și managerilor din domeniul IT: hackathonul MegaHack, dezbaterea Smart City Forum, conferințele TechTalks, CodeCamp și Business Mixer, competiția Transilvania Demo Day și lansarea parcului științific și tehnologic TETAPOLIS, vizitele la companii din cadrul Tech Open Days și Gala Tech Industry Awards.

Acestora li se adaugă zeci de mii de vizitatori ai expoziției tehnologice ExpoTech de la Iulius Mall Cluj. Evenimentul a mai însemnat premii în valoare totală de 25 de mii de euro, 4.250 de ore cumulate de programare la MegaHack și 70 de ore de prezentări susținute de specialiști. În total, au fost implicate 118 companii, instituții și organizații.